Многослоен паркет

Паркетът “LISTONE GIORDANO” – Как и защо?

Дървото е жив материал, чувствителен към промени в околната среда, в частност вариации във влажността, и съответно се адаптира към промените в нея. Ако парче дърво се постави в много влажна среда, то ще започне да абсорбира част от влагата. Ако това парче се постави в суха среда, то ще започне да отдава част от тази влага.

В началото на изсушаването дървото губи част от съдържащата се във влакната вода, без да се деформира. След тази първа фаза водата се изпарява, влакната се стесняват и теглото им намалява. На макро-ниво, това води до промяна във формата и размерите и се нарича “движение на дървото”. Тези движения създават проблеми след поставянето на паркета поради наличието на по-висока влага в основата или във въздуха.

В края на 20-ти век по-високите технологии намират решение на този проблем. Професор Джулиелмо Джордано, един от световните авторитети по технологии на дървото, през 1983 г. развива иновационен тип “паркет”, като продуктът е патентован като паркет “Listone Giordano”. Това е революционно откритие, чрез което се получават ламели с голяма дължина, които са достатъчно устойчиви на деформации и влияние на околната среда. Един от водещите производители на паркет в Италия – Margaritelli s.p.a.- пръв въвежда тази технология и в момента тази марка е наложена от фирмата по цял свят като еталон за най-високо качество и клас.

Продуктът може да бъде описан така :

 1. Горен слой от благородна дървесина – представлява слой от селектиран материал от съответния вид дърво с дебелина 5 мм, подбран от еднороден изходен материал със съответното сечение (аксиално или тангенциално).
 2. Индустриално лакиране – върху повърхността на горния слой са нанесени машинно 8 слоя високоустойчив лак, който съхранява красотата на естественото дърво дълги години и го предпазва от външни въздействия. Всички лакове са екологични и нетоксични.
 3. Основа – долен слой, състоящ се от 5 или 7 слоя масивен материал от финландска бреза с кръстосана ориентирани влакна на дървото, слепени помежду си. При движение на горния слой в едно направление, поради перпендикулярно ориентираните влакна на основата, тя се движи в противоположно направление и дава максимална стабилност на продукта.
 4. Напречни прорези – намират се в основата, напречно на ламелата и осигуряват нейната гъвкавост и надлъжно движение на горния слой. Позволява паркетът да се самонагажда към основата, даже ако има значителни отклонения от равнинност.
 5. Прецизност до 1 микрометър- от четирите страни паркетът е обработен като за клиновидна сглобка с диамантен нож. Постигната е точност до 1 микрометър, което осигурява перфектна равнинност на повърхността след полагането на паркета.

За да се оценят по-добре предимствата на паркетът тип “Listone Giordano” трябва да разгледаме следните характеристики на продукта: стабилност, прецизност, качество, естетичност, устойчивост и екологичност.

 1. Стабилност – гарантира се от следните фактори:
 • използване на селектиран изходен материал- чрез поддържане на собствен горски фонд или избор на едни от най-добрите доставчици.
 • метод на рязане “Quatro di Moreau” – за разлика от традиционния метод осигурява еднородна ориентация на влакната, което пък намалява деформацията с 50 %
 • сушене на материала- извършва се по специална технология в тяхната сушилня във Франция на тънки ламели, което води до еднаква влажност на дървото без да има деформации на заготовките.
 • Основа – за паркетът “Listone Giordano” основата се прави от само от финландска бреза с произход Северна Европа, което е с 30 % по-добри механични характеристики от други дървета, които се използват за основи (напр.ела, смърч, топола). Това позволява направата на паркет с голбеми размери ,който да остане стабилен във времето без деформации.
 • Специфичното фенолово лепило за слепване на слоевете осигурява висока устойчивост на продукта на външните условия.
 1. Прецизност – точността до 1 микрометър осигурява перфектната равнинност.
 2. Контрол на качеството – паркетът “Listone Giordano” е сертифициран от C.T.B.A. – Париж, един от най-престижните европейски изследователски институти за дървото и свързаните с него продукти.
 3. Естетичност – чрез стриктната селекция на материала и лаковото покритие се получава красив и жив под.
 4. Устойчивост – със своите 5 мм повърхностен слой паркетът “Listone Giordano” може да се цикли и лакира многократно, а обработката с 8 слоя лак с висока износоустойчивост защитава дървото при ежедневна употреба. Структурата му позволява да бъде лепен и върху основи с подово отопление.
 1. Екологичност и антибактериална защита – всички съставки са екологични и нетоксични. Всички предлагани покрития – лак, воден лак, масло, са сертифицирани по технологията “Crystalcare” – антибактериална защита от развитието и задържането на различни микроорганизми в домашна среда по пода.

Natural Genius

Многослоен паркет

Classica

Многослоен паркет

Atelier

Многослоен паркет